Subota, 19 Listopad 2013 18:38

HKPD Jelačić ponovno gostovao u Požegi

Kada se čovjek vrati u kraj u kojem je kraće ili duže boravio, srce mu svoje još više otvori, ne samo riječima nego i pjesmom prozbori. To iskustvo doživjelo je HPKD Jelačić iz Potrovaradina. – rekao je Petar Pifat, predsjednik društva, pozdravljajući Požežeane na koncertu mješovitog zbora i tamburaškog orkestra, nakon tri godine na ponovnom nastupu u Gradskom kazalištu, u organizaciji LZD Vila Velebita.

Ban Josip Jelačić rođen je u Petrovaradinu, gdje je živio pet godina, a danas živi drugi Jelačić, skoro 10 godina i ne bori se popust svog prezimenjaka mačem i puškom, već perom i pjesmom u ostvarivanju svojih kulturnih ciljeva.

HKPD Jelačić iz Petrovaradina ima oko stotinu aktivnih članova, koji djeluju u pet sekcija. Koncert su održali pjevjel9.jpgački zbor i tamburaški orkstar. Izvođenjem svoga bogatog repertoara u kojem su zastupljene duhovne, domoljubne i starogradske pjesme, kao i srijemska narodna glazba, još jednom se pokazalo kako povezanost pjesmom i kulturom predstavlja najčvršći most s nacionalnom maticom.

Za doprinos koje društvo daje kulturi, HKPD Jelačić, prof. dr. sc. Josip Fajdić, predsjednik LZD Vila Velebita uručio im je povelju. Prošle godine članovi LZD Vila Velebita održali su koncert u Petrovaradinu.

Vezani sadržaji