Petak, 18 Listopad 2013 18:22

Otvorena izložba Miroslava Kraljevića

Sljedećih mjesec dana Požega će živjeti ne u sjeni, nego u svjetlu najvećeg umjetnika hrvatske moderne – Miroslava Kraljevića, slaveći život, slaveći umjetnost, slaveći njen doživljaj i razumijevanje. – riječi su Maje Žebčević Matić, ravnateljice Gradskog muzeja, domaćina i jednog od organizatora ovog značajnog događaja, kako za Požegu, tako i za cijelu Hrvatsku.

Značaj Miroslava Kraljevića i njegovog stvaralaštva predstavili su prof. dr. sc. Zvonko Maković i Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije u Zagrebu kao autori ove velike retrospektive. Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Požege Vedran Neferović. – Iznimna mi je čast večeras ispred Grada Požege zahvaliti se gospodi na uloženom trudu i radu kako bi ova djela Miroslava Kraljevića danas bila ovdje izložena i kako bi Požega, s kojom je Kraljević intenzivno živio, nastavila živjeti sa svojim velikim slikarom. -

Miroslav Kraljević, umjetnik koji je svojom inovativnošću presudno utjecao na likovnu umjetnost u Hrvatskoj na početku prošlog stoljeća, predstavlja poveznicu između suvremenih pariških strujanja i rađanja hrvatske moderne. Požega je u njegovom kratkom, ali bogatom stvaralačkom životu imala izuzetno važno mjesto te se u nju uvijek rado vraćao i u njoj stvorio neke od najzrelijih slika stvaralačkog opusa i jedan od svojih najboljih autoportreta.  

Izložba je koncipirana i retrospektivno i antologijski jer ocrtava njegovu ulogu inovatora i svjedoči o značaju pravog istinski modernog hrvatskog slikara, naglasila je Biserke Rauter Plančić. Poseban značaj ove izložbe očituje se i u tome što će posjetitelji moći vidjeti više od osam djela koja se prvi puta pojavljuju u javnosti. Izložba će u Požegi biti otvorena do 16. studenog, a potom se seli u Zagreb te Split, Osijek i Dubrovnik.

Velika Kraljevićeva retrospektiva prikazuje oko 200 njegovih djela nastalih od 1903. do 1912. godine, a uključuje skulpture, grafike, crteže i ulja. Od crteža požeškog zavičaja, portreta i autoportreta do pariške idile,  Požežani mogu vidjeti stvarnu veličinu umjetnika kojem ovaj grad mnogo duguje.

Vezani sadržaji