Subota, 24 Kolovoz 2019 10:48

Otvorena izložba Pjevat će Slavonija u čast pola stoljeća požeškog festivala

U povodu 50. obljetnice od izvođenja prvog glazbenog festivala u Požegi 1969. godine sinoć je u Gradskom muzeju Požega otvorena izložba „Pjevat će Slavonija“. U suradnji s Udrugom Aurea Fest, Turističkom zajednicom grada Požege i Gradom Požega Gradski muzej Požega pripremio je ovu zanimljivu i sadržajnu vrlo bogatu izložbu kao svojevrstan uvod u ovogodišnja festivalska događanja koja će u našem gradu započeti u četvrtak 29. kolovoza. Izložba prikazuje kako je festival od 1969 godine do danas, unatoč promjenama, vrhunska priredba značajna zbog očuvanja tradicije, kulturne baštine i glazbene scene, i to ponajprije tamburaške.

O velikom doprinosu samih Požežana u stvaranju izložbe govorila je ravnateljica Gradskog muzeja Požega Mirela Pavličić Hein.

- Posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno smo radili na izložbi koja govori o 50 godina dugoj tradiciji. Nadam se da smo uspjeli u svom naumu da smo vam uspjeli dočarati i približiti vrijeme prvog festivala. Ovo je vrsta izložbe u koju su se svi rado uključili, od raznih ustanova do građana koji su nam poklonili ili posudili svoje predmete. Građani Požege podijelili su s nama svoja sjećanja. - rekla je ravnateljica Pavličić Hein.

Zahvaljujući izložbi i istraživanju koje je prethodilo Gradski muzej povezao se sa svojim građanima na jedinstven način.

- Na ovoj izložbi radimo od ožujka kada je započela akcija skupljanja materijala. Prije te akcije muzej je imao vrlo malo građe o požeškom festivalu pa smo zamolili građane da nam pomognu. No, nismo očekivali tako veliki odaziv! Kako nismo znali koju građu ćemo imati nismo imali ni jasnu ideju kako će ova izložba izgledati tako da su svi koji su sudjelovali u akciji skupljanja ovu su izložbu sa mnom i stvarali. Izložba ima dvije značajke – pokazuje nam da je festival, u prošlosti i sadašnjosti, veliki dio našeg identiteta i da je izvršena misija muzeja kao kulturne institucije, a to je uključenost muzeja u zajednicu i doprinos istoj. - rekla je kustosica Domanović.

Prigodnim riječima svoje Požežanke i Požežane pozdravio je i gradonačelnik Darko Puljašić.

- Naš grad ima bogatu kulturnu tradiciju te posebno bogatu glazbenu tradiciju. Glazba je to koja je obilježila sve nas, glazba koja je obilježila naš grad, Slavoniju te iznjedrila nisku prekrasnih pjesama koje se izvode širom svijeta. Nikada ne smijemo zaboraviti tko smo, što smo od kud potječemo jer imamo mnogo toga- prekrasnu prirodu i ljude, najljepšu glazbu na svijetu i najljepši instrument, tamburu, koja proizvodi čudesne zvuke. U novom izdanju odlučili smo se festival prilagoditi vremenu, mladim ljudima jer uvijek smo bili urbana sredina. Stoga kroz Aurea fest danas pokušavamo ponuditi vama, ali i našim gostima, nadamo se i turistima, četiri dana uživanja u raznovrsnoj glazbenoj sceni, od jazza, rocka, do tradicionalne glazbe čija je osnova tambura, a koja nikada nije izgubila svoj smisao na požeškom festivalu, koja ga je obilježila i koja će ga sigurno obilježavati još 50 godina. Neka ova četiri festivalska dana koja su pred nama budu najbolja slika onog što mi možemo ponuditi, a dio toga je i ova izložba u kojoj ćemo uživati ponajprije jer ste je vi, dragi građani stvorili, dali ste dio sebe, dio svog srca, a većeg i toplijeg srca od požeškog nema. -rekao je gradonačelnik Puljašić.

Svečano otvorenje izložbe svojim su nastupom obogatili Gradska glazba Trenkovi panduri i TS Zlatna dolina, a bila je to prilika i za dodjelu zahvalnica bivšim i aktualnim direktorima festivala.