Srijeda, 13 Ožujak 2019 09:59

Svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu Dana grada i Grgureva

Požega je jučer proslavila svoj Dan grada i Grgurevo. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca na groblju sv. Ilije, uz središnji križ poginulim hrvatskim braniteljima, a potom i na Trgu 123. brigade. Uslijedila je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada požege održana u Gradskom kazalištu gdje su dodijeljena javna priznanja Grada Požege ovogodišnjim laureatima. Branko Katalinić proglašen je počasnim građaninom grada Požege, kolektivnu nagradu dobio je Zlatni lug d.o.o., godišnju nagradu Nenad Pečur dok je nagradu za životno djelo primio prim.dr.med. Ljubo Begić.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege prof.dr.sc. Željko Glavić osvrnuvši se pritom na rad gradskog vijeća u proteklih godinu dana u kojih je održano šest sjednica.

- Sjednice su održane u tolerantnom i demokratskom ozračju, a kod donošenja odluka posebnu pozornost posvetili smo zakonitosti i javnom interesu građana Požege i Požeštine. - naglasio je predsjednik vijeća prof.dr.sc Glavić.

O učinjenom u prošloj godini prikazan je kraći dokumentarni film, dok je o planovima i projektima koji slijede u ovoj i idućoj godini govorio gradonačelnik Darko Puljašić.

- Danas smo napravili jedan veliki korak otvarajući inkubator za sve one mlade, perspektivne i hrabre poduzetnike koji će osigurati budućnost svima nama. Gospodine ministre i izaslaniče premijera i predsjednika Hrvatskog sabora, prenesite riječi zahvale prvoj vladi koja je prepoznala i aktivno radi na pomoći Slavoniji. Po prvi puta osjećamo razumijevanje i stvarnu želju za pomoći u približavanju Slavonije standardima ostatka razvijene Hrvatske. Slavonija je hranila, Slavonija je branila i Slavonija ima pravo na kvalitetnu i bogatu budućnost koju zaslužuje. ne brinite da li mi to možemo. Naravno da možemo! Samo tražimo pomoć uhvatiti korak s ostatkom domovine jer ovdje žive sposobni, marljivi i ponosni ljudi. Požega je oduvijek bila motor ove županije i čitavog kraja i to namjeravamo ne samo ostati, već i pokazati kao treba kvalitetno koristiti sva ona sredstva koja su nam na raspolaganju, sva ona dobra i učinkovita europska sredstava koja nam omogućuju dobar i kvalitetan razvoj. M smo partneri svim našim poduzetnicima, bez obzira na veličinu i broj zaposlenih jer svako radno mjesto je jedno novo dijete, nova nada i novi početak.

Nazočni su bili i brojni gosti. Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić pohvalio je projekt Poduzetničkog inkubatora koji će zasigurno pomoći u razviju i napretku Požege i Požeštine.

- Kako najbolje započeti proslavu Dana grada nego otvaranjem poduzetničkog inkubatora – 18,6 milijuna kuna koje smo danas otvorili, a koji će biti dom za 40-tak mladih poduzetnika upravo je najbolji način vraćanja optimizma te ostvarivanja podloge za ostanak mladih na ovom području. Ono što vlada Andreja Plenkovića radi upravo radi na stvaranju okvira. Poreznom reformom rasteretili smo 6 milijardi kuna poduzetnike i fizičke osobe, a mnogi od vas gradonačelnika i načelnika potvrdili ste da su proračuni gotovo udvostručeni. Sredstva iz EU fondova podigli smo s 9 posto ugovaranja na preko 65 posto ugovaranja – samo iz EU socijalnog fonda 80 milijuna kuna slilo se u ovaj kraj, prvenstveno kroz programe zapošljavanja žena i mladih, osoba s invaliditetom i asistenata u nastavi. Ova vlada cijeni poduzetništvo i zato je vrlo važan ovaj poduzetnički inkubator, no i sve ostale stvari koje vlada radi kako mi mlade zadržali u Hrvatskoj. - naglasio je ministar Pavić.

Uz predstavnike braniteljskih udruga, vjerskog, kulturnog i društvenog života grada, gradonačelnika i načelnika s područja županije, na svečanoj sjednici bili su nazočni i brojni gosti – izaslanica predsjednice države Mirjana Hrga, njezina savjetnica, saborski zastupnik Franjo Lucić, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i njegov izaslanik Cvjetko Obradović, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, general Mladen Markač, župan Požeško – slavonske županije Alojz Tomašević, zamjenik župana Osječko – baranjske županije Petar Lagator, izaslanik požeškog biskupa, generalni vikar Josip Krpeljević, gradonačelnika grada Našica Josip Miletića, gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina, gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, gosti iz Mađarske, Ukrajine i Bosne i Hercegovine i mnogi drugi.

Svečanost je uveličana potpisivanjem Pisma namjere o bratimljenju s gradom Čapljina i gradonačelnikom Smiljanom Vidićem. Glazbeni dio programa na svečanoj sjednici izveli su učenici i profesori Glazbene škole Požega.

Pogledajte fotogaleriju.