Srijeda, 13 Ožujak 2019 09:15

Svečano otvoren Poduzetnički inkubator u Požegi

Povodom obilježavanja Dana grada Požege jučer je svečano otvoren Poduzetnički inkubator u Industrijskoj ulici u Požegi, projekt sufinanciran od EU i Europskog fonda za regionalni razvoj ukupne vrijednosti 18.642.984,00 kuna, od čega je Europska unija sufinancirala iznos od 17.363.220,00 kuna. Vrpcu na vratima inkubatora svečano su presjekli gradonačelnik Požege Darko Puljašić i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

- Sretan sam i ushićen jer u ovaj objekt nismo samo uložili svoje znanje i sredstva, već i vjeru u one mlade ljude koji će ovdje početi svoj poslovni put. I to tako da će im Grad Požega, Republika Hrvatska i svi ostali dionici pomoći da se osnaže te nakon nekoliko godina kvalitetnog rada i uspješnog poslovanja izađu iz ovog inkubatora kao profilirani poduzetnici koji su spremni širiti svoje poslovanje. A ovakvi projekti su potrebi jer Slavonija je hranila, Slavonija je branila i Slavonija ima priliku dobro živjeti. - naglasio je u prigodnom govoru požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Brojnim uzvanicima obratio se i ministar Marko Pavić.

- Nema ljepšeg nego kada povodom Dana grada otvaramo ovakve centre. Ova vlada pokazala je kako je apsolutni partner jedinicama lokalne i regionalne samouprave i kroz poreznu reformu i kroz pojačano korištenje sredstava iz EU fondova te kroz projekt Slavonija. I ova sredstva uložena su na pravo mjesto. - naglasio je ministar Pavić te dodao kako je u pripremi niz mjera i komponenti za mlade ljude koji žele pokretati svoja poslovanja u cilju i gospodarstva i demografske politike.

Na prostor Poduzetničkog inkubatora i sve njegove buduće stanare blagoslov je zazvao požeški biskup msgr. Antun Škvorčević.

Podsjetimo se, inkubator je opremljen i zauzima prostor od cca 1500 m2. Raspolaže s 4 proizvodne hale sa vlastitim uredom i sanitarnim čvorom s oko cca 150 m2, za sve one poduzetnike kojima je neophodan prostor za proizvodni proces, zatim, 12 uredskih prostorija veličine 18 m2 i jedne od 37 m2; sve opremljene uredskom i računalnom opremom. U Inkubatoru je i konferencijska dvorana veličine 76 m2 i edukacijska dvorana veličine 55 m2. Dvorane su opremljene suvremenom prezentacijskom i multimedijalnom opremom. Moći će se iznajmiti na dnevnoj bazi, a zamišljeno je da ih koriste kako stanari inkubatora tako i vanjski korisnici, koji ne stanuju u inkubatoru, ali imaju povremenu potrebu za prezentacijama proizvoda i usluga ili sastanke sa svojim poslovnim partnerima ili ulagačima.

U inkubatoru će se budućim poduzetnicima pružati potporne inkubacijske usluge, od infrastrukturne potpore, koja uključuje najam poslovnog prostora po subvencioniranim cijenama, korištenje konferencijske i edukacijske dvorane, pa do korištenja zajedničkih prostorija. Omogućit će im se i tehnička podrška; od internet pristupa, usluge video nadzora, usluge kopiranja, skeniranja, korištenja poštanskog sandučića i parkinga. Osim navedenog pružit će im se savjetodavna podrška, koja podrazumijeva organizaciju zajedničkih seminara, edukacija, radionica sukladno potrebama korisnika, kao i pomoć pri izradi, prijavi i provedbi projektnih aplikacija, pa do provjere poslovne ideje.

Kroz kriterij selektivnosti, inkubator će biti u prilici odabrati korisnike, koji bi sredstvima subvencije trebali stvoriti najviše dodane vrijednosti i novog zapošljavanja, a preferiraju se prvenstveno proizvodne djelatnosti, uslužne djelatnosti vezane uz proizvodnju i preradu, razvoj tehnološki i naprednih projekata s naglaskom na ICT i druge inovativne tehnologije.
U skorije vrijeme, očekuje se poziv svim zainteresiranim poduzetnicima.

Pogledajte fotogaleriju.