Srijeda, 13 Ožujak 2019 08:53

Sveta misa u povodu Dana grada Požege i smrti kardinala Kuharića

Na sedamnaestu obljetnicu smrti kardinala Franje Kuharića, 11. ožujka požeški biskup Antun Škvorčević u požeškoj Katedrali predvodio je misno slavlje, u zajedništvu sa svećenicima iz središnjih biskupijskih ustanova i iz župa grada Požege. Pozdravljajući nazočne vjernike, biskup je rekao da je zagrebački nadbiskup, kardinal Franjo Kuharić, koji je preminuo na današnji dan prije sedamnaest godina, ostao upisan u našim srcima, te mu ovim misnim slavljem želimo iskazati posebno poštovanje. Spomenuvši da se ove godina navršava stota obljetnica njegova rođenja, biskup je potaknuo nazočne da zahvale Bogu za dar života tog velikana Crkve i hrvatskog naroda. Budući da je kardinal Kuharić bio počasni građanin Požege, biskup je pozvao nazočne Požežane neka u predvečerje Dana Grada zajedno s njime mole da Požega bude mjesto dostojnih ljudskih odnosa, međusobnog poštovanja i mira.

Poseban pozdrav uputio je predstavnicima Grada na čelu s gradonačelnikom Darkom Puljašićem i njegovim suradnicima, kao i svim uzvanicima među kojima su bili i članovi povijesnih postrojbi iz Požege i drugih dijelova Hrvatske.

U homiliji biskup je rekao da s tugom sluša hrvatske branitelje kad govore da se oni nisu borili za ovakvu Hrvatsku, te se pita kakva bi to Hrvatska zapravo trebala biti. Spomenuvši da one ljude koji vide stvarnost kakva bi trebala biti nazivamo vizionarima, biskup je ustvrdio kako je kardinal Franjo Kuharić vidio Hrvatsku kao zemlju ljudskog dostojanstva, pravde i mira, a polazište su mu bile one vrijednosti o kojima govore današnja sveta čitanja.

Izvor: Požeška biskupija/Požega.hr