Nedjelja, 10 Ožujak 2019 16:05

Grgurevo na Požeškoj gori proslavili Požežani i njihovi gosti

Izvrsne kapljice vinara Požeške gore, bogata ponuda tradicionalnih slavonskih specijaliteta i šetnja po svježem zraku samo su dio turističkog brenda Grada Požege pod nazivom „Bike&Hike“ jučer održanog na obroncima Požeške gore u povodu Dana grada i Grgureva. „Bike&Hike“ Grgurevo zajednički je projekt Grada Požege i Turističke zajednice te agencije Luks Bike Adventure, a u organizaciju su se uključili i požeške vinogradarske obitelji Jurković, Sajfert i Vukušić.

Koncept „Bike&Hike“ Grgureva uključuje osmišljenu rutu kojom se obilaze tri vinogradarske kuće, a osim pješice, posjetitelji su ju mogli proći i biciklom. Brojni posjetitelji tako su mogli degustirati domaće slavonske kobasice i slaninu s vatre, čobanac i gojtane, degustirati vina i rakije domaćina te uživati u zvucima tamburice.

- Požežanke i Požežani tradicionalno su se prošetali u svoja brda u najljepše vinograde u Hrvatskoj i uživamo u ljepotama, u Grgurevu, starom običaju, gdje možemo pokazati sve ono bogatstvo Požege i Požeštine. Naše prijatelje smo počastili i neka nam dođu i dogodine. – poručio je gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Požežani unatrag tri stoljeća redovito obilježavaju povijesni datum 12. ožujka 1688. godine, dan kada je fra Luka Ibrišimović oslobodio Požegu od 150 godina duge turske okupacije. Tog se dana na brdu Sokolovac pucnjevima iz topova i mužara obilježava čuvena bitka na Sokolovcu, gradskim ulicama paradiraju povijesne postrojbe i gradske straže iz cijele Hrvatske i inozemstva, a sve se na požeškim brdima zalije čašicom dobrog vina požeških vinara.

Pogledajte fotogaleriju.