Ponedjeljak, 05 Kolovoz 2013 13:48

Svečanosti za Dan pobjede

Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja kao sjećanje na 5. kolovoz 1995. godine, kada je u vojno redarstvenoj akciji Oluja oslobođen Knin i time ostvaren najvažniji strateško – politički vojni cilj Domovinskog rata. Vijence i cvijeće na Spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima položili su predstavnici Udruge roditelja poginulih branitelja, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, vojske, policije, Požeško – slavonske županije, Grada Požege, Općine Jakšić, državne uprave te mnogi drugi.

U ime Udruge roditelja poginulih branitelja svoju zahvalnost je izrazila Kata Ronko, prisjetivši se vremena Domovinskog rata i njihovih sinova koji su život položili za našu domovinu.

- Velike pobjede prati i velika cijena, pa proslavljajući Dan pobjede i domovinske zahvalnosti,  prisjećamo se s posebnim poštovanjem svih onih koji su sudjelovali u toj akciji i pridonijeli njezinu uspjehu, a posebnu zahvalnost dugujemo onima koji su svoje živote položili za slobodu Hrvatske. – rekao je okupljenima na Trgu 123. brigade Mario Pilon, zamjenik gradonačelnika Vedrana Neferovića. Prisutnima se obratio i zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha, pored ostalog rekavši - Povijesne okolnosti su htjele da se na današnji dan sjećamo velike pobjede Republike Hrvatske u Domovinskom ratu i definitivnu potvrdu stvaranja samostalne države Hrvatske. Koristim priliku da hrvatskim braniteljima čestitam njihovu veliku pobjedu i svim građanima Republike Hrvatske pa tako i naše Požeštine Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

- Ovdje s nama je Požega koja želi Bogu reći hvala za dan slobode, dan pobjede i dan hrvatske zahvalnosti, i dan hrvatskih branitelja, čestitam Vam – rekao je požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, predvodeći svetu misu za domovinu i poginule i umrle hrvatske branitelje u požeškoj katedrali.

Za predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, vojske, policije i druge sudionike svečanosti u restoranu Obrtničkog doma organiziran je prigodni domjenak.

Vezani sadržaji

  • Memorijalni turnir u Dervišagi

    Udruga hrvatskih branitelja Dervišaga u prigodi današnjeg Dana Pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja organizira tradiciona

  • Sa svečanosti u Kaštelama

    Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća pred spomenikom Dr.Franji Tuđmanu u Lukšiću, a zatim i podno velikog Križa u sklopu spomen obilježja

  • Ususret Danu pobjede
    Ususret predstojećem Danu pobjede i domovinske zahvalnosti i Danu branitelja naš grad okićen je mnogobrojnim zastavama. Postav