Ponedjeljak, 12 Studeni 2018 11:39

Movember u Požegi - brkati studeni za muško zdravlje

Ove se godine peti put u Požeško-slavonskoj županiji u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo i Županijske liga protiv raka obilježava Brkati studeni-Movember (od engl. Moustache + November), mjesec muškog zdravlja. Movember – brkati studeni obilježen je prigodnom javnozdravstvenom akcijom ispred Gradskog muzeja koju je podržao i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Javnozdravstvena akcija Movember započela je prije 15 godina u Australiji kada je 30 muškaraca odlučilo pustiti brkove kako bi prikupili sredstva za borbu protiv raka prostate i depresije kod muškaraca. Danas je na mjestu skupine entuzijasta ozbiljna fondacija koja je proglašena jednom od 100 najutjecajnijih nevladinih organizacija.

Ciljevi Movembera su informiranje i edukacija stanovništva o raku prostate i raku testisa, te o važnosti brige za mentalno zdravlje muškaraca, prikupljanje sredstava za potporu istraživanju, liječenju i skrbi za oboljele, očuvanje mentalnog zdravlja, rano otkrivanje poremećaja i borba protiv diskriminacije muškaraca oboljelih od mentalnih poremećaja te prevencija suicida.

- Ovom akcijom podsjećamo muški dio populacije na bolesti koje su specifične samo za njih. Pod “muškim” bolestima najčešće se spominje rak prostate, a nevolja je u tome što se magline bolesti prostate ne događaju samo starijem dijelu populacije već i mlađima kod kojih je ta bolest opasnija i brže napreduje. No, riječ je o bolesti koja se može liječiti i spasiti život, a ovom akcijom želimo podsjetiti i na karcinome testisa te drugih organa. Tek malo češći pogled na sebe i svoje tijelo u konačnici može imati životni značaj. - rekao je tajnik Županijske lige protiv raka dr. Nikola Gotovac.

Izvor: Slavonski.hr