Subota, 20 Listopad 2018 14:35

Prisegnuo 23. naraštaj ročnica i ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

U vojarni “123. brigade HV” u Požegi danas je održana svečana prisega 22. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Domovini je prisegnulo 324 ročnika, od čega 60 ročnica. U prvih devet mjeseci ove godine za dragovoljno vojno osposobljavanje prijavilo se 1100 kandidata, od čega 207 žena, a na obuku koja je započela 28. rujna pristupilo je ukupno 344 ročnika, od kojih 63 ročnice.

Prisezi ročnika nazočili su general pukovnik Drago Matanović kao zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, Tomislav Ivić, državni tajnik i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića, general-bojnik Siniša Jurković zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, dužnosnici ministarstva obrane i ministarstva unutarnjih poslova te predstavnici lokalne samouprave.

- Budite ponosni jer ste dio pobjedničke hrvatske vojske, ponosni možete biti i vi dragi roditelji vaših ročnika i ročnica jer ste svojoj djeci usadili vrijednosti koje su preduvjet za vojni poziv, a to su domoljublje i čovjekoljublje. Domoljublje je vodilo sve hrvatske branitelje od stoljeća sedmog pa sve do Domovinskog rata i čovjekoljublje koje je i danas odlika hrvatskih vojnika, kako u mirovnim misijama diljem svijeta, tako i brojnim angažmanima pomoći civilnom stanovništvu. Ponosni smo i mi u ministarstvu i oružanim snagama na sve naše djelatnike i pripadnike koji su u službi hrvatskoj državi i hrvatskim građanima, kao i na sve vas koji ste od danas i službeno domovini vjerni. Drage ročnice i ročnici danas ste napravili prvi korak u vojnoj karijeri, prisegnuli ste vjernost domovini, nadam se kako je dragovoljno vojno osposobljavanje kojem ste pristupili za mnoge od vas tek početak uspješne karijere u hrvatskoj vojsci, neka vas to motivira i u danima koji su pred vama. Nastojte biti bolji jedni od drugih i dobri jedni prema drugima, budite ustrajni i odvažni, budite ponosni. - rekao je državni tajnik Tomislav Ivić.

Zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović također je čestitao ročnicima na položenoj prisezi.

- Hrvatska vojska se razvija prožeta domoljubljem i pobjedničkim duhom kojega smo stekli u Domovinskom ratu te iskustvima iz međunarodnih operacija potpore miru. Nabavom novih sredstava i opreme, sustavnim i stalnim uvježbavanjem razvijamo nove sposobnosti. No, ipak, najviše nas veseli interes vas, mladih ljudi za ulazak u obrambeni sustav jer vi ste zalog za budućnost. - poručio je general Matanović.

Ročnici će na dragovoljnom vojnom osposobljavanju provesti osam tjedana u Središtu za temeljnu obuku u Požegi. Prva faza obuke u trajanju od dva tjedna provodi se u vojarni „123 brigade HV“ a druga faza na logističkom vježbalištu „Glavica“ i na strelištu „Novo selo“ u terenskim uvjetima u trajanju od pet tjedana te treća faza obuke u trajanju od jednog tjedna koja se također provodi u vojarni „123 brigade HV“ u Požegi. Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine obuku je završilo 7500 ročnika, od čega 877 žena.