Utorak, 18 Lipanj 2013 10:31

Ljeto počinje Ivanjskim krijesom 2013.

Stari požeški običaj, zabilježen još davne 1739. godine u Kempfovoj monografiji - Ivanjski krijes bit će zapaljen 21. lipnja na Trgu Sv. Trojstva. Program manifestacije koja počinje u petak u 18,45 sati predstavljen je na danas održanoj konferenciji za novinare, kao i program 12. Požeškog kulturnog ljeta.   

- Ove godine u dogovoru s udrugama koje mogu sudjelovati u ovoj manifestaciji bit će i Građanska straža, i Trenkovi panduri, i oba kulturno-umjetnička društva. To je na tragu onoga što je predviđeno – da u gradu na manifestacijama koje se održavaju trebaju sudjelovati svi koji djeluju. Ovo je početak zajedničke suradnje i ubuduće će udruge specijalizirane za posebno područje ponovo surađivati. Smatram da za sve ima mjesta i da svaku manifestaciju možemo dodatno oplemeniti. – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović, uz poziv svima da dođu na Ivanjski krijes.

Predstavljajući program, Bruno Horvat, direktor Ureda turističke zajednice Grada, izvijestio je kako će manifestacija početi mimohodom povijesnih postrojbi i gradske glazbe Trenkovi panduri koja će do pozornice doći pješačkom zonom. Nakon toga nastupit će članice i članovi Plesne radionice Ilijane Lončar, Plesnog studija Marine Mihelčić i Požeških Mažoretkinja. Predstavit će se i Požeški tamburaški orkestar, Kulturno-umjetničko društvo Požeška dolina, Gradsko kulturno-umjetničko društvo Požega, a potom nastupa TS Brijest i Tomislav Pavlović i TS Kćeri ravnice, a kasnije i TS Bisernica.

U 21,30 građane će pozdraviti gradonačelnik Vedran Neferović, a nakon toga počinje ceremonija paljenja krijesa. Ove godine čast da ga zapali imat će Zdravko Klezinger, Požežanin za kojega je gradonačelnik Neferović rekao kako je svojevrsni simbol Požege u ugostiteljstvu i na drugim područjima svog djelovanja, koji voli Požegu i to zaslužuje. Za iduće godine još nije dogovoreno tko će to biti, ali svakako netko od zaslužnih osoba Grada.

POŽEŠKO KULTURNO LJETO  - OD IDUĆE NEDJELJE DO KRAJA SRPNJA

Dvanaesto Požeško kulturno ljeto, kao i svake godine ponudit će Požežanima i njihovim gostima mnoštvo zanimljivih sadržaja u kojima će moći uživati već od ovoga tjedna, pa sve do kraja srpnja. Po principu za svakog ponešto – program sadrži 17 glazbenih, plesnih, literarnih, sportskih i drugih zabavnih priredbi.

Ovogodišnje kulturno ljeto biti će otvoreno ove nedjelje, 23. lipnja koncertom „Pjesmom kroz Hrvatsku“ u Gradskom kazalištu. Nastavak slijedi već nekoliko dana kasnije kada će se u pješačkoj zoni održati plesna večer na kojoj će sudjelovati sve plesne skupine. Ljubitelji sporta također će doći na svoje, jer će se na Gradskim bazenima održati već tradicionalni turnir u odbojci na pijesku i županijski miting u plivanju. Naše mlađe sugrađane razveselit će ljetni karneval, čije je održavanje najavljeno za 6. srpnja. Bit će tu još Šokačka rapsodija s Požežanima, članovima Hrvatskog tamburaškog orkestra, večer češke i slovačke kulture te urbana glazba za mlađu publiku. Program Požeškog kulturnog ljeta završava 27. srpnja u Hotelu Grgin dol gdje će biti prikazani filmovi požeškog redatelja Hrvoja Podobnika Gere.

- S velikim žarom smatram da će se u budućem vremenu kroz Požeško kulturno ljeto pojaviti još neke manifestacije, jer je kreativnost naših udruga velika i to treba cijeniti. Vjerujem da ćemo zajedno napraviti jedan dobar program, kako bi Požega kroz cijelu godinu bila bogata sadržajima i programima koji će biti prepoznati u Gradu i šire. – rekao je gradonačelnik Neferović. Pokrovitelj Ivanjskog krijesa i Požeškog kulturnog ljeta je Grad Požega, koji će za troškove namijeniti 25.000 kuna, a organizator Turistička zajednica Grada je predvidjela iz svog proračuna još 20.000 kuna.

Vezani sadržaji