Subota, 15 Lipanj 2013 16:37

Degustacija kulena - dokaz potražnje

Građanima je danas ponuđeno na degustaciju preko trideset kulena koje su proizvođači donijeli na ocjenjivanje u sklopu 33. Kulenijade. Pozdravio ih je Zdravko Klezinger, jedan od najstarijih požeških kulenara i osnivač požeške Kulenijade.

Obraćajući se nazočnima prisjetio se 80 -ih godina, kada je njih desetak osnovalo udrugu. – Osnivači su bili Ivo Lajtman, novinar, Drago Sumajstorčić i Josip Matoković koji je bio direktor „Papuka“. Zahvaljujući njima mi smo došli s ovim proizvodom ovdje gdje smo sada, jer do tada je već kulen bio nestao s naših stolova, bio je zaboravljen kao proizvod. Nužno je bilo obnoviti proizvodnju da se postigne visoka kvaliteta za današnje vrijeme, da se možemo svijetu predstaviti s takvim kvalitetnim proizvodom. To je prošlo vrijeme, smjenjivalo se više ljudi do današnjih dana, sada je zainteresirana šira društvena zajednica i to donosi rezultate. – rekao je Zdravko Klezinger i pozvao građane na degustaciju kulena. 
Na stolovima sa serviranim kulenom i ovaj put bila je gužva, pa se za degustaciju trebalo malo i potruditi i biti brz. Naime, degustacija je trajala oko pet minuta. Sireve je ponudila Mljekara BIZ, a Kutjevo d.d. vino. 
Upitan o značaju Kulenijade,  gradonačelnik Vedran Neferović je rekao: - Lijepo je da se jedna tradicija nastavlja. Nadam se da ćemo u idućem periodu od ove manifestacije doista napraviti ono što je važno za Požegu, da to bude dio ponude turističke, ali i za građane, da dožive to kao dio svog užitaka i tradicije. Mislim da ćemo u idućem vremenu na tome intenzivnije poraditi kako bi to doista bio požeški prepoznatljiv brend.
Uz dobar kulen, osim sira i vina, dobro ide i folklor. Na prostoru ispred Suda zaplesali su folkloraši GKUD Požega, a nastupio je i jedan od najboljih požeških tamburaških sastava Posegana.

Vezani sadržaji