Petak, 14 Lipanj 2013 16:32

Ocijenjeni kuleni, sutra degustacija

 Jedna od najstarijih manifestacija i natjecanje proizvođača kulena, požeška 33. Kulenijada započela je danas ocjenjivanjem 32 uzroka kulena od oko 30-ak proizvođača u prostorijama Mesne industrije „Papuk“. Na ovogodišnjoj Kulenijadi predstavit će se proizvođači iz četiri županije iz Slavonije i Baranje te Sisačko – moslavačka županija. Četiri kulena ocijenjena su za zlatnu medalju, 11 srebrnu, 14 bončanu, a samo tri su ostala bez odličja. Proglašenje dobitnika bit će na završnici Kulenijade 27. lipnja.

Dr. sc. Marko Krznarić, predsjednik Stručnog povjerenstva, istaknuo je kako su ove godine, zbog dugogodišnjeg iskustva i tradicije proizvodnje, zaprimljeni kuleni natprosječne kvalitete te kako ove godine niti jedan nije diskvalificiran. Također je predloženo da se ubuduće u članstvo stručnog povjerenstva uključi jedan ili dva do sada najbolje ocijenjena kulenara. Član komisije s Hrvatskog veterinarskog instituta Zagreb, podružnice Vinkovci, dr.sc. Mario Škrivanko istaknuo je kako je u tijeku proces zaštite kulena kao autohtonog proizvoda od strane Europske komisije.

Program manifestacije nastavlja se sutra u Lermanovoj ulici od 11 sati kada će Požežani i njihovi gosti imati priliku degustirati ove vrhunske mesne delicije uz bogatu ponudu sireva i visokokvalitetnog vina požeškog podneblja. Generalni sponzor Kulenijade je Kutjevo d.d. , a pokrovitelj Grad Požega.

Vezani sadržaji