Srijeda, 27 Studeni 2013 18:44

P. Livak izabran za predsjednika Županijske poljoprivredne komore

Jučer je održana izborna sjednica Županijske komore Požeško-slavonske županije, Hrvatske poljoprivredne komore. Za predsjednika je jednoglasno izabran Predrag Livak, kao i za člana Glavne skupštine Hrvatske poljoprivredne komore. - Hvala na podršci svima nazočnima, bez udruženja seljaka dobar dio poljoprivrede će propasti, zato ću se zalagati da u svi proizvođači znaju koliko će koštati njihovi proizvodi, koliko će imati poticaja te zajamčeni otkup – rekao je Predrag Livak.

Na sjednici je bio nazočan i zamjenik gradonačelnika Darko Puljašić, rekavši da će Grad Požega i ubuduće podržavati ovakve skupove: - Smatram da komora ima svoje mjesto u ovom gradu. Naš grad ima prigradska naselja koja se bave poljoprivredom i smatram da možemo uvelike uz struku koja je ovdje prisutna pomoći poljoprivrednicima da podignu proizvodnju i način rada na zavidan europski nivo.

Nazočnima se obratio i zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović, riječima:  – Drago mi je da će komora biti konstituirana i bitno je da ona opstane. U visoko razvijenim susjednim državama poljoprivredna komora je jedini partner ministarstvu poljoprivrede i oni međusobno surađuju, dok to kod nas nije slučaj – rekao je Jakopović.

Nakon izbora, bilo je riječi o aktualnoj situaciji u poljoprivredi koja je na razini Županije u teškom stanju, no komora može značajno usmjeravati poljoprivrednike prema modernizaciji i uvođenju novih tehnologija. Situaciju na državnoj razini objasnila je stručna suradnica Hrvatske poljoprivredne komore Tajana Radić: – Mi smo kao komora podnijeli prijedlog ministarstvu da se poljoprivredna savjetodavna služba vrati u komoru, da se više ne financira iz proračuna Republike Hrvatske, nego iz članarina poljoprivrednih proizvođača, čime se dobiva sustav koji funkcionira kao u Francuskoj ili Austriji. Francuska je ponudila pomoć svojih profesionalaca koji bi došli ovdje i pomogli u uspostavljanje sustava komore na jednoj europskoj razini. – najavila je Radić.

Vezani sadržaji