Petak, 07 Lipanj 2013 19:00

Izložba o prof. Potrebici, najboljem istraživaču Požege

Prof. dr. sc. Filip Potrebica (1933.- 2003.) – najbolji istraživač Požege i Požeške kotline – naziv je izložbe otvorene u prigodi Međunarodnog dana arhiva, što ju je u prostorijama Gimnazije organizirao požeški odjel Državnog arhiva u Slavonskom Brodu. Izložba prikazuje sve njegove radove, među kojima središnje mjesto imaju svih devet knjiga i nemalo svi radovi koje je pisao ili izdanja koja je pokretao.

Dobrodošlicu je posjetiteljima izložbe poželio Pavle Bucić, ravnatelj Gimnazije, kojoj je prof. Potrebica bio posebno posvećen u svojim radovima, ne samo kao njen profesor, već još više kao njen povjesničar. Nakana je izložbe da pokaže tko je prof. dr. Filip Potrebica, rekao je prof. Tomislav Radonić, voditelj Arhiva u Požegi, te istaknuo – Prof. Potrebica je bio čovjek koji je posebno vrednovao izvore, istražujući u arhivima, knjižnicama itd. , koji je posebno znao cijeniti što znači izvor i arhivistika, ali i kako treba poštivati čovjeka. Imao je trud, ljubav i znanje prema Požegi, svom zavičaju i prema čovjeku kojeg je posebno cijenio.potrebica 5.JPG – Najavio je i film koji će o njemu biti snimljen u prigodi desete obljetnice smrti. Mr. sc. Ivan Medved, ravnatelj Arhiva u Slavonskom Brodu, istaknuo je veliki doprinos prof. Potrebice za formiranje i djelovanje Arhiva, a izložbu je proglasio otvorenom Ferdinand Troha, zamjenik župana. Na svečanosti otvaranja izložbe bili su nazočni supruga Janja, sin Hrvoje i drugi članovi obitelji prof. Potrebice.

Grad Požega je 1994. godine prof. Potrebici dodijelio godišnju nagradu, 2008. godine je proglašen počasnim građaninom Požege, 2010. godine dobio je nagradu za životno djelo Požeško-slavonske županije, a odlukom Gradskog vijeća prošle godine Požega je dobila ulicu s njegovim imenom. Nakon otvaranja izložbe prof. dr. Dragutin Pavličević održao predavanje o svojim sjećanjima i zajedničkom radu s prof. Filipom Potrebicom.

Vezani sadržaji